Regenachtige zondag, dus Umbrella!
Sunday 28 February 2010, 14:39
Filed under: Muziek

Dat Umbrella van Rihanna slim in elkaar zit mag inmiddels bekend zijn. Dat maakt het ook tot een geliefde basis voor een leuke bewerking. Deed eerder Vanilla Sky een duit in het zakje, nu is het de beurt aan The Baseballs!Van 35 naar 70
Saturday 06 February 2010, 13:09
Filed under: Film

xenon_imax_1
IMAX, een enorme beleving op een enorm scherm met enorm geluid. Bedacht in de jaren ’60 van de vorige eeuw en tot wasdom gekomen in de loop van diezelfde eeuw. IMAX-films worden geschoten op 70mm film, in tegenstelling tot het gangbare 35mm-formaat. Dubbel zo groot dus. Bijkomend verschil is dat de film bij IMAX horizontaal door de camera en projector loopt. Een reguliere 35mm film loopt vertikaal.

In 1989 verscheen er een IMAX bioscoop aan de Leuvehaven in Rotterdam. Een enorm scherm van 17 bij 22 meter beloofde de unieke IMAX-ervaring. Helaas sloot deze bioscoop niet lang na het jaar 2000 de deuren.

Goed nieuws dus, toen gemeld werd dat er een nieuw IMAX-scherm in Rotterdam zou komen. De locatie voor dit nieuwe scherm was wel iets om vraagtekens bij te zetten. Hoe zou een IMAX-scherm immers in de al bestaande megaplex Pathé Schouwburgplein worden geïntegreerd? Het antwoord liet niet lang op zich wachten.

De IMAX-zalen zoals ze nu in Nederland bestaan (Rotterdam, Amsterdam en binnenkort Eindhoven) zijn dan wel van het merk IMAX, het zijn geen IMAX-zalen in de originele betekenis. De zalen die we nu hebben, zijn IMAX 3D Digital Projection zalen. Géén extra grote schermen blijkbaar. Sterker nog, het scherm van Pathé Schouwburgplein zaal 1 is groter dan het scherm waar men in Amsterdam de IMAX-voorstellingen op presenteert!

Toegegeven, het is natuurlijk een hele slimme marketingzet van IMAX om een nieuw, goedkoper (en naar mijn mening ook inferieurer) produkt in de markt te zetten, maar het geeft wel een kleine smet op de naam IMAX.

Het procedee waarmee deze IMAX Digital films worden vervaardigd is zo mogelijk nog bedrieglijker. De oorspronkelijke 35mm film dient namelijk als basis voor het omzetten naar 70mm. De film wordt als het ware ‘opgeblazen’ naar de dubbele grootte. Een écht 70mm frame overtreft de kwaliteit naar mijn idee makkelijk. Het is niet voor niets dat Christopher Nolan ervoor koos om zijn ‘The Dark Knight’ met échte 70mm film te maken.

Tot overmaat van ramp blijkt het pand van het oude IMAX-theater aan de Leuvehaven ook nog op de nominatie te staan om gesloopt te worden. Hotel Inntel wil er een congrescentrum gaan realiseren. Daarmee is er dus ook de kans dat met de recente ontwikkelingen het oude theater opnieuw in gebruik zou kunnen worden genomen definitief vervlogen. De enige enigzins originele IMAX-ervaring die er nu nog rest in Nederland, is te vinden in het Omniversum in Den Haag. Daar draait men Omnimax-films op de enorme koepel. Af en toe komt er wel eens een originele IMAX-film voorbij. Maar dat ziet er dan weer net wat vertekend uit. Op die koepel.

bronvermelding:

http://www.70mm.nl

http://nl.wikipedia.org/wiki/IMAX

‘Fantasie, Illusie en Betovering’ – Herman Romer (ISBN 9059940334)

http://www.variety.com

http://www.pathe.nl

http://www.liemax.com

http://cinematreasures.orgPrrrrr….. BOMBA!
Wednesday 03 February 2010, 23:01
Filed under: Muziek,Radio

Voor iedereen die het nog niet kent, werk ik graag mee aan het bekend maken van de tot nu toe vetste plaat van 2010. Nouja, van de laatste anderhalve week dan… Of nouja, een van de vetste platen. (blijft lastig, dat kiezen). Doet u even mee?

PRRRRRRR!